Belysning som ger nya odlingsmöjligheter
Kan växter gro, växa och bära frukt utan naturligt solljus? Självklart. Belysningsmarknaden fortsätter utvecklas och skapar nya möjligheter. Artificiell belysning (konstgjorda belysningssystem) blir ett mer och mer attraktivt alternativ som ljuskälla för odling. Men vad är artificiell belysning, hur fungerar det och varför är det ett bra alternativ?
Artificiell belysning fungerar som ett komplement eller ersättning till odlingsutrymmen som har begränsat eller helt saknar naturligt ljus. Det skapar möjligheter för att både odla på nya platser men även optimera växternas tillväxt, utseende, färg, storlek och smaksättning. Fördelen med detta är potentialen till mer närodlat och större kontroll över din odling.
Vad finns det för belysningsapplikationer?
När det kommer till olika lösningar för odling pratar man om tre olika belysningspplikationer. Varje applikation har fördelaktiga egenskaper som är anpassade för olika typer av växter och dess utvecklingsfas.
Toppbelysning: Detta består av att belysa växterna ovanifrån, på ett liknande sätt som solen. Syftet är att komplettera det naturliga ljuset för att optimera tillväxten i växthus.
Mellanbelysning: Detta är ett belysningssystem som kompletterar naturligt ljus. Den består i att placera artificiellt ljus mellan plantan och bladen så att inga skuggor uppstår och en optimal tillväxt uppnås.
Vertikala gårdar: Plantorna är ordnade i vertikala lager, ovanför varandra, med syftet att optimera utrymmet. Detta system använder ljus mellan varje lager. Lamporna är nära växterna, vilket betyder att det är viktigt att de inte genererar värme. Den behöver också säkerställa en jämn fördelning av ljuset över odlingsytan, så att plantorna växer jämnt.
Vad har varje strålning för positiva effekter på växter?
Olika typer av strålning har i allmänhet olika effekter på växter. Det är därför viktigt att förstå dem när vi väljer de idealiska ljustyperna för varje utvecklingsfas.
Infraröd strålning
Detta stimulerar växttillväxt, saktar ner förgrening och uppmuntrar stora, tunna löv, såväl som blomning och fruktsättning.
Ultraviolett ljus
Detta saktar ner fotosynteshastigheten, minskar blomning, pollinering och påverkar fröutvecklingen. Även om överdriven exponering för ultraviolett ljus är farligt för floran, kan små mängder UV-ljus ha positiva effekter. Ultraviolett ljus är ofta en mycket viktig faktor för färg, smak och arom.
Blått ljus
Denna strålning är ansvarig för vegetativ tillväxt och bladtillväxt. Det är viktigt för frön och unga plantor eftersom det hjälper till att minska plantsträckningen. Det stimulerar fotosyntesen, förbättrar växternas näring, ökar klorofyll och kloroplaster, öppnar stomatan och ger växten en kompakt struktur med små, tjocka blad.
Rött ljus
Detta är en annan kritisk punkt för ljusabsorption för bladen. Rött ljus är viktigt i regleringen av blomning och fruktproduktion. Dessutom hjälper det att öka diametern på stjälken och uppmuntrar förgrening. Det stimulerar fotosyntesen, bromsar växternas tillväxt och genererar mindre, tjockare blad.
Långt rött ljus
Detta ljus kan få växten att förlängas och utlöser blomning hos långdagsväxter.
Rött/Fjärrött förhållande
När förhållandet är lågt orsakar det förlängningen av plantan. I naturen ser vi detta fenomen när växter i skuggan får en större mängd långt rött ljus och tenderar att växa sig längre för att nå mer ljus.
Här kan du fördjupa dig och bland annat läsa mer om skillnaden på solljus och belysning, ljusmått och växter, växternas belysningsbehov beroende på deras utvecklingsstadium, konstgjorda belysningssystem för odling och mycket mer.
Är du intresserad av att veta mer eller har några frågor? Varmt välkommen att kontakta vår tekniska säljare och belysningsansvarige Pierre Zetterström på:
Telefon: 08 – 594 118 38
E-post: pierre.zetterstrom@mwa.se