Årjäng simhall
Klimat och VVS-teknik AB (KVT) har tillsammans i ett partneringprojekt med PEAB som totalentreprenör och Årjäng kommun som byggherre varit med i nybyggnationen av Årjäng simhall. När det kommer till att arbeta med badhusmiljöer finns det många avancerade aspekter utöver det vanliga. Det ställer höga krav på arbetet med styr. Vi har intervjuat Fredrik Svensson på KVT som berättar mer om företagets arbete i projektet.
Om Årjäng simhall
Den nya simhallens yta uppgår till 1 500 kvadratmeter och innehåller en 25 metersbassäng med sex simbanor och trampolin. Utöver detta erbjuds besökare tillgång till en multibassäng med höj- och sänkbar botten, samt en relaxavdelning med bubbelpool och bastu. För de yngre gästerna finns även ett område med barnpool. Klicka här för att läsa mer om Årjäng simhall.
Behov
Vid byggnationen av Årjäng simhall fanns ett stort önskemål och behov av att energieffektivisera anläggningen i stor utsträckning. KVT:s uppdrag i projektet har varit att under projekteringen tillsammans med Bengt Dahlgren fokusera på att spara så mycket energi som möjligt.
Lösning
I projektet har KVT valt att installera PLC:er från Saia som lösning för styr. Exempelvis har man installerat Saia PCD3.M5560 och som I/O har man använt PCD3.W605, PCD3.W380, PCD3.A465, PCD3.E165 och PCD3.F210.
“Saia är en driftsäker PLC som klarar av invecklad styrning, men som kan användas på ett effektivt sätt tack vare många färdiga block. Det gör det enkelt att genomföra avancerad styrning utan att det blir för tidskrävande. Vi ser det också som en stor fördel med Saia att det är bakåtkompatibelt och att det underlättar att utveckla och bygga ut systemet i framtiden. Utöver det är det lättillgängligt att få tag i reservdelar som är lagerfört i Sverige.” – Fredrik Svensson, KVT.
Fredrik berättar sedan vidare att man har arbetat mycket med att energieffektivisera anläggningen. Han förklarar att det finns flera möjligheter med tanke på att det finns många system att använda. Sedan fördjupar han sig i en relativt unik lösning:
“Vi har fokuserat på återvinning av gråvatten, dvs. vatten från exempelvis duschar. Eftersom gråvattnet är varmt och går genom växlare kan vi använda det för att förvärma kallvatten innan det blir varmvatten. Det är ett relativt unikt sätt att spara energi på.”
Vidare berättar Fredrik att han tycker att samarbetet med Malthe Winje fungerar bra och att det framförallt är en del som han särskilt uppskattar.
“Samarbetet med Malthe Winje fungerar utmärkt. Vi har bra kontakt med säljarna som ger goda råd om vilka produkter vi kan använda. Dessutom är det snabba leveranser. Men det som vi framförallt uppskattar är deras tillgängliga tekniska support som är väldigt hjälpsam.”
Resultat
Årjäng simhall är i slutfasen och beräknas stå färdigt i slutet av mars 2024. Fredrik beskriver resultatet som att kommunen har fått en väldigt effektiv anläggning som kommer fungera stabilt i många år framöver med ett styrsystem med goda utvecklingsmöjligheter för framtiden.
Vi säger stort tack till Fredrik och KVT som har delat med sig av projektet kring Årjäng simhall. Är du som läsare intresserad av att veta mer om hur Malthe Winje kan bidra till att hjälpa dig att lyckas med ditt projekt? Välkommen att kontakta oss.