Bakåtkompatibilitet: Varför är det viktigt?
Bakåtkompatibilitet är ett begrepp som många känner till – det dyker ofta upp i Trend-litteratur och dokumentation kring nya versioner och uppdateringar. Men vad betyder det egentligen, hur gynnar det dig, och varför är det viktigt?
Tänk på konceptet i andra sammanhang i livet. Om du köpte en TV år 1980, skulle du förvänta dig att den fungerar med digitala streamingtjänster 2024? Eller om du köpte en bil år 1990, skulle det inte förvåna dig om en säljare sa att airbags, moderna bromssystem och GPS enkelt kan eftermonteras. Självklart är det inte så – att uppdatera TV eller bilen skulle innebära kostnader långt över det ursprungliga priset, för att inte tala om att det kan bli dyrare än en ny modell.
Så, vad är poängen här, och hur är detta relevant för byggnader? Visst kan man byta ut alla komponenter för att dra nytta av ny teknik och nya standarder, men byggnader är i grunden annorlunda än en bil eller TV. En bil förväntas inte användas dygnet runt i 25 år, och en TV kanske inte ens håller fem år, än mindre 25. Byggnader, däremot, har ofta en livslängd på minst 25 år och kommer sannolikt att användas långt längre. Under tiden förändras teknologi, cybersäkerhetskrav, styrsystem, lagkrav och användarnas förväntningar betydligt snabbare.
Låt oss ta ett exempel från verkligheten. En Trend-byggnad från 1984, med ett toppmodernt kontrollsystem med IQ1-kontroller, kan idag enkelt få en av dessa kontroller utbytt mot en IQ5-kontroller från fabriken, när som helst – nu eller om ett år. Det mest imponerande är att du fortfarande kan dra nytta av de nya funktionerna i IQ5, som modbus-integration och T1L fjärr-I/O, utan att behöva dra om kablar, byta sensorer eller omskriva styrstrategier. Du behöver inte heller byta övervakningsprogramvaran. Med andra ord behöver du inte använda ”riv och ersätt”-metoden för att uppgradera systemet. Detta innebär inte bara en betydande kostnadsminskning utan också minimal störning för byggnadens drift. Historiska data och larmloggning förblir intakta, och styr- och övervakningsmöjligheterna förblir konsekventa.
Flera tillverkare hävdar nu att de erbjuder liknande funktioner, men de är för sent ute – bara en tillverkare har verkligen levererat detta i mer än 40 år. Och vad betyder detta för nya byggnader där historik inte är lika relevant? Bakåtkompatibilitet är lika med verklig “framtidssäkring” – oavsett var på tidslinjen du befinner dig kommer allt att bli historiskt till slut. En helt ny byggnad idag kanske inte är ditt ansvar om 25 år, men den kommer att vara någon annans…
Texten är skriven av Leon Turner, Technical Sales Consultant at Trend Controls och översatt av Malthe Winje Automation. Klicka här för att komma till originalinlägget på LinkedIn.
Är du intresserad och vill veta mer om våra produkter från Trend Controls? Välkommen att kontakta oss.