Nya Gylle skola – Borlänge kommun
Just nu håller byggentreprenören Skanska på beställning av Borlänge kommun på med en ombyggnation av Gylle skola. Ombyggnationen kommer att resultera i Borlänges största skola med plats för 1200 elever och är planerad att vara helt färdig under 2026. Fokus i bygget är att ge elever och personal de bästa förutsättningarna för trivsel och lärande, både nu och i framtiden.
Under oktober 2020 togs det första spadtaget och nu är etapp 1 färdigt vilket innehåller en byggnad för årskurs 4-6 och en helt ny byggnad med matsal, storkök och idrottshall. En viktig del i projektet för underentreprenören Assemblin El AB Borlänge har varit att optimera energiförbrukningen vad gäller ventilation och belysning och leverera ett användarvänligt styrsystem.
Lösning
Assemblin har installerat behovsstyrd ventilation och belysning i båda byggnaderna som stängs av när den inte behövs. En fördelaktig egenskap är att det är möjligt att stänga av alla funktioner centralt i skolan. Vid behov används lokala tidkanaler och timers när det är någon som är på plats utanför skolverksamhetens ordinarie tider.
I skolans idrottshall finns det tre klimat/ventilationszoner där man har placerat ut temperatur- och CO2-givare i frånluftskanalen nära ventilationsaggregatet. Detta har man gjort för att undvika behovet av liftar för att komma åt givare som sitter i lokalens ventilation.
Assemblin har i projektet använt Saia E-Line PLC:er och I/O-moduler. Genom att sedan använda Malthe Winjes driver för SIOX är det möjligt att styra och läsa av brandspjällen direkt från Saia PLC-systemet. VAV-styrningen sker via Modbus som går via Modbus Gateways från Metz-connect. För att spänningsmata utrustningen i skåpet har man använt spänningsaggregat från Cabur.
– Vi har lång erfarenhet av att samarbeta med Malthe Winje och att använda Saia. Det är väldigt driftsäkra PLC:er med långsiktiga fördelar. Framförallt är de flexibla och går att komplettera med många andra lösningar. Saia är även väldigt bakåtkompatibelt, de PLC:er vi installerade för 20 år sedan fungerar fortfarande att bygga ut och uppdatera, berättar Mattias Viklund, Projektledare, Assemblin El.
Resultat
Projektet genomförs som ett partneringprojekt där man har valt att försöka använda så många lokala entreprenörer som möjligt. Man har även genomfört återföringar för att aktivt fånga upp de delar som kan förbättras i nästa etapp av projektet. Ett koncept som har fungerat väldigt bra enligt Johan Malmberg, projektledare på Borlänge kommun.
– Vi är jättenöjda med resultatet av etapp 1. Det har varit ett fantastiskt bra samarbete mellan alla inblandade, vi har hållit tidsplanen och det har fungerat ner på detaljnivå. Varje gren har lämnat plats för varandra och det har varit rent och snyggt vid varje överlämning. Jag tror det beror på vårt nära samarbete redan från början. Vi har haft en gemensam och tydlig målbild som gör att alla har visat ett stort engagemang och samarbetsvilja, berättar Johan Malmberg.
Vidare förklarar Johan att det finns stora förväntningar på projektet.
– Nya Gylle skola är den första skolan där vi jobbar med digitala tvillingar och smarta byggnader. Det är ett stort steg i vår modernisering och det är viktigt att vi bygger upp ett bra och användarvänligt system som kommer ge oss många fördelar i framtiden, avslutar Johan Malmberg.
Bild: Mattias Viklund och Johan Malmberg
Har du några frågor eller vill veta mer om hur vi på Malthe Winje kan hjälpa dig att lyckas med ert projekt? Välkommen att kontakta oss.